נושאים שעל סדר היום
ישראליות משותפת וחלוציות נוער במאה ה-21
בשנת הפעילות תשע"ז נבחר הנושא "ישראליות משותפת" כנושא הוועידה השנתי של קדנציית תשע"ח. לאחר פגישתה של המזכירות המורחבת הארצית יחד עם מנחי המחוזות, הוחלט על נושא "חלוציות נוער מאה ה-21" כנושא שיועלה לוועידה. המחוזות יצרו ועידות תחת הנושא הנבחר בפגישה שהוזכרה לעיל, כל אחת בתחום המתאים לו והולם את ערכי המחוז. בוועידה הארצית, התקבלה החלטה שלא לאשר את מסמך הוועידה בנושא זה ולכן, הנושא השנתי לתשע"ט, חזר ל-"ישראליות משותפת". אני מאמינה כי יש למצוא דרך המשלבת בין שני הנושאים הללו והולמת את הערכים עליהם כל מחוז, רשות ובית ספר מושתתים. אסור לנו לשכוח שכל גלגל מתמודד עם תכנים שונים ולכן, אדאג למתן חופש פעולה נרחב בדבר זה.
יישום תכניות והעלאת פרויקטים חדשים
במסגרת עבודת המועצה, עולים שלל פרויקטים אותם המועצה רוצה להוציא לשטח ולבצע. פעמים רבות, הדבר "נתקע" ולא מקבל את התהודה המספיקה והרצויה. בהיבחרותי ליו"ר המועצה, אדאג שניישם את הפרויקטים הקיימים, כמו שבוע #אהבת_חינם שנולד בשנת 2015, חזון המדינה לשנת ה-100 בראי בני הנוער, שאותו בניתי, ניהלתי ועודדתי במהלך תקופת הכהונה שלי כיו"ר ועדת נוער וקהילה, פיתוח וחיזוק הוועדה המייעצת למשטרה בתחום הנוער שהקמתי השנה, פרויקט "גלגלים" ועוד. נוסף על כן, אני מאמינה שעל מנת להיות מותאמים לזמן ולמקום, עלינו לפעול בכל עת ליצירת פרויקטים חדשים, שיבואו בהתאם לתקופה, למצב וכיוצ"ב. לעת עתה, חשבתי על מספר פרויקטים שיש באפשרותינו לבצע במסגרת המועצה הארצית כמו קבוצת כתבי נוער, קבוצת מסבירים צעירים ונוספים, אותם ארצה להוציא לפועל במהלך השנה הקרובה.
ייצוג בוועדות הכנסת
זה מספר שנים, שהמועצה הארצית שותפה בוועדות הכנסות השונות. הייצוג של בני הנוער בכנסת מתבסס ברובו על המועצה הארצית ולכן, כמייצגים הרשמיים והנבחרים, על נציגי המועצה הארצית לפעול לטובת כמה שיותר שיתופי פעולה משמעותיים שיניבו עשייה ותוצאות בשטח. אדאג כי כל חבר מליאה יקבל הזדמנות להשמיע את קול הנוער במשכן הכנסת ומחוצה לו, וכך בני נוער רבים יזכו להישמע.
שמירה על זכויות בני הנוער
אחת המטרות של מועצות התלמידים והנוער היא שמירה על זכויות התלמיד והנוער העובד, אך אני מאמינה כי זאת לא נגמר רק כאן. עלינו לדאוג כי בני הנוער ירגישו בטוחים ומוגנים בסביבתם וזכויות האזרח שלהם לא יפגעו. חשוב שבני הנוער בפרט והאזרחים בכלל, ירגישו כי אינם צריכים להתחבא מעצמם, מהאנשים סביבם או מכל גורם אחר. עלינו לדאוג לתחושת המוגנות במרחב - הן מבחינת זכויות התלמיד בבית הספר, הן מבחינת זכויות הנוער בעבודה (לגרום לכך שתמוגר תופעת ניצול בני נוער עובדים) והן מבחינת המרחב הציבורי, בו בני הנוער עלולים להיחשף להטרדות ומצבים לא נעימים.
בחירות לכנסת ולרשויות המקומיות
השנים 2018-2019 מוגדרות כשנות בחירות לרשויות המקומיות ולכנסת; הבחירות לרשויות המקומיות יתקיימו באוקטובר 2018 והבחירות לכנסת יתקיימו בנובמבר 2019. מבחינת הרשויות המקומיות, בשנה האחרונה המועצה הארצית שקדה על פרויקט "בוחרים לראשונה", שנועד לחבר את בני הנוער לבחירות ברשויות המקומיות. זהו צוהר להעצמת בני הנוער ולהוכחה כי לנוער בישראל יש הרבה כוח פוליטי. אדאג כי פרויקט זה יקבל משמעות רבה בתקופת הבחירות הבאה עלינו.
יתרה מכך, זה מספר שנים שהמועצה הארצית שוקדת על הורדת גיל הבחירה לכנסת מגיל 18 ל-17. בשנה האחרונה נוצר קשר עם מספר סיעות וחברי כנסת אשר הביעו את התעניינותם בנושא ובקידום חוק שכזה. בשנה הקרובה אדאג שיוקם צוות כבר בתחילת הקדנציה וזה יהיה אחראי על ההתנהלות מול הכנסת בעניין זה.
ערכים כדרך חיים
רבים נוטים לצייר את הנוער של היום כחצוף ולא ערכי, אך זאת כמובן - לשווא. רבים מבני הנוער מקדישים חלק גדול מזמנם להתנדבות, תרומה לקהילה וחיזוק החברה והסביבה. אני מאמינה שעשייה חברתית היא המפתח לחיזוק תחושת השייכות לחברה, וככל שמרגישים יותר שייכות - כך החברה נעשית אכפתית יותר, טובה יותר ומלאה יותר. חשוב לי שבני הנוער ימשיכו בחיזוק הערכים השונים בקרב האוכלוסייה הישראלית ויעצימו את עצמם דרך עשייה ערכית. אפעל לטובת הרחבת מערך המתנדבים בארגונים והגופים השונים ואדאג שכל נער שירצה לצאת ולעשות טוב בסביבה, יקבל את המעטפת והתמיכה לה הוא זקוק - דרך החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי.
התאמת מערכת החינוך למאה ה-21
אומרים כי אם ניקח רופא מלפני 100 שנה ונשים אותו לעבוד במרפאה, סביר להניח שלא ידע לרפא, אך אם ניקח מורה מלפני 100 שנה ונשים אותו בכיתה, ככל הנראה שעם קצת מאמץ - ידע כיצד ללמד. העולם עבר שינויים רבים - מהפכות, מחאות, גילויים, המצאות ופיתוחים חדשים הפכו את החיים שלנו לשונים מאלה שהיו בעבר. יחד עם זאת, ניתן לראות שמערכת החינוך, בעיקר בפן הפדגוגי, נתקעה מאחור. חשוב שמיומנויות הלמידה יותאמו להווה; בין אם מבחינת השימוש בטכנולוגיה ומעמדה בכיתה, ובין אם הפיכת החומר הלימודי לרלוונטי, אקטואלי, מאתגר מחשבתית ומעודד חשיבה ביקורתית. אפעל לטובת הידברות יחד עם הגורמים הרלוונטים, תוך שימוש בהישגים שהשגנו במסגרת המועצה, כמו מסמך "קול החינוך" לדוגמא, לכדי יצירת מערכת משופרת שתהיה מותאמת לעכשיו.
התנהלות ארגונית תקינה של מועצת התלמידים והנוער הארצית
מועצת התלמידים והנוער הארצית, מהווה גוף רשמי ומייצג, וככזאת - חשוב שההתנהלות במסגרה תהיה תקינה; ברוח תקנון העל, ספר החוקים של מדינת ישראל והכללים האתיים. אדאג שהמועצה תשאף לתקינות מלאה ותעשה את כל שביכולתה על מנת להבטיח זאת, תוך שקיפות מלאה לעיני הדורשים בדבר.